Έδρα
 

 
Αρχική
Αναρτήσεις
Επικοινωνία
 
 
 

Ο Παλαμάς πρωτοείδε το φως στην Πάτρα σ’ ένα σπίτι της οδού Κορίνθου [7], ενώ τα νεανικά χρόνια του τα πέρασε στο Μεσολόγγι. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της ζωής του ταυτίζεται με τη διαμονή του στην Αθήνα. Στο σπίτι της οδού Ασκληπιού 3 [8] έζησε για σαράντα χρόνια, από το 1896 έως το 1935, και για τον λόγο αυτόν, το Ίδρυμα θεώρησε πρωταρχικό καθήκον του να έχει εκεί την έδρα του. Έτσι, τον Ιούνιο του 1969, αγόρασε διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας που οικοδομήθηκε στον ίδιο χώρο [9].

 
 

 


Στην έδρα αυτή έγινε προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα δωμάτιο, όπως ήταν το γραφείο του Παλαμά στο παλαιό σπίτι [10]. Πράγματι η προσπάθεια του Ιδρύματος να αναπαρασταθεί ο χώρος του γραφείου του Παλαμά, με όσα αυθεντικά έπιπλα και αντικείμενα διασώζονται, υπήρξε άκρως επιτυχής και το αποτέλεσμα είναι υποβλητικό [11].
 

   
 


Έτσι εκτός από τα έπιπλα και τις βιβλιοθήκες του Παλαμά, εκτίθενται στον φυσικό τους χώρο τα μικροαντικείμενα του γραφείου του [12], κονδυλοφόροι, πενοστάτες, χαρτοκόπτες, ακόμη και κιάλια [13], ενώ άλλα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή έχουν εκτεθεί σε κατάλληλες προθήκες. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη διακόσμηση της αίθουσας συνεδριάσεων της Διοικούσας Επιτροπής, όπου υπάρχουν πολλά μικρού μεγέθους εκθέματα. Επίσης στον προθάλαμο βρίσκονται αναρτημένα στους τοίχους διπλώματα του Παλαμά και φωτογραφίες [14].
 

 


 

Αρχική Σελίδα | Μουσείο | Ιστορικά Στοιχεία Βιβλιοθήκη-Αρχείο | Δραστηριότητες | Ανακοινώσεις | Αναρτήσεις | Επικοινωνία
Copyright © 2015  Ίδρυμα Κωστή Παλαμά

Design:
Malvasia Electronics - Thanasis Manesis