Εκδόσεις
 
Συνέδρια-Εκδηλώσεις
 
 
 
 
 

 
Αρχική
Αναρτήσεις
Επικοινωνία
Έδρα
 
  Σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις που το Ίδρυμα διοργανώνει με αφορμή παλαμικές επετείους. Ήδη λίγο πριν από την ίδρυσή του, κατά τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας από τη γέννηση του Παλαμά, ορισμένα από τα κατοπινά μέλη του έδωσαν ομιλίες, τονίζοντας την ανάγκη θέσπισης ενός φορέα αρμόδιου για τη διάδοση του παλαμικού έργου και τη φύλαξη και ταξινόμηση του σωζόμενου αρχειακού υλικού. Θυμίζουμε διάλεξη που έδωσε τότε, στις 20 Απριλίου 1959, ο Δημήτρης Συναδινός στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» [64].
Μη υπάρχοντος τότε ακόμη του Ιδρύματος, ο «Παρνασσός» ήταν ο φορέας εκείνος που είχε αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμού της εκατονταετηρίδας. Όταν πλέον το 1963, συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Παλαμά, το νεοπαγές τότε Ίδρυμα διοργάνωσε δύο εσπερίδες, μία στην Αθήνα, πάλι στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό», με ομιλητές τους Δημήτριο Συναδινό, Ανδρέα Καραντώνη και Γιώργο Κατσίμπαλη, και μία στην Πάτρα, στη Διακίδειο Σχολή, με ομιλητή τον Συναδινό. Δέκα χρόνια αργότερα, με αφορμή τα τριαντάχρονα του θανάτου του ποιητή, το Ίδρυμα –στις 27 Φεβρουαρίου 1973– ε
ντοίχισε στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου στεγάζεται, πλάκα φιλοτεχνημένη από τον Φαληρέα [65]. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Ίδρυμα διοργάνωσε στον «Παρνασσό» εκδήλωση, με ομιλητή τον Συναδινό. Πίσω από τον ομιλητή, πάνω στη σκηνή, είχε τοποθετηθεί μαρμάρινη προτομή του Παλαμά, σε φυσικό μέγεθος, που είχε φιλοτεχνήσει το 1938 ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης (1881-1943) [66].
 
 
 

 
Τον επόμενο χρόνο, στις 10 Μαρτίου 1974, έγιναν στην Πάτρα τα αποκαλυπτήρια χάλκινου ανδριάντα του εθνικού ποιητή που είχε κατασκευάσει πάλι ο Φαληρέας [67], ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, ο Συναδινός μίλησε στη Διακίδειο Σχολή. Τον επόμενο χρόνο, στις 7 Μαρτίου 1975, έγιναν από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τρυπάνη τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινου ανδριάντα του εθνικού ποιητή, φιλοτεχνημένου από τον ίδιο γλύπτη, στον χώρο τον ευρισκόμενο μπροστά από το Ίδρυμα [68]. Το έτος 1983 κηρύχθηκε έτος Παλαμά, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατό του. Έτσι, στις 7 Μαρτίου διοργανώθηκε εσπερίδα στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, με ομιλητή τον Νικηφόρο Βρεττάκο [69], ενώ διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Έκθεση ενθυμημάτων, χειρογράφων και φωτογραφιών στη μεγάλη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

 
   
Στα εγκαίνια της Έκθεσης, στις 12 Δεκεμβρίου 1983, παρέστησαν πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ρίτσος [70]. Και 10 χρόνια αργότερα, για τα πενηντάχρονα του θανάτου του, το Ίδρυμα διοργάνωσε συνέδριο, η έναρξη του οποίου έγινε στις 23 Νοεμβρίου 1993 στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με κύριο ομιλητή το μέλος του Ιδρύματος Τάσο Αθανασιάδη [71]. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίσθηκαν με πλήθος εισηγήσεων, κατά το επόμενο τριήμερο. Την ίδια επιτυχία είχε και το επόμενο συνέδριο που διοργανώθηκε στον ίδιο χώρο για τα εξηντάχρονα της επετείου του θανάτου του, το 2003 [72]. Πρόσφατα το Ίδρυμα, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια με πρωτοβουλία κυρίως του Γιώργου Κατσίμπαλη, αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη αυτού του σπουδαίου Μαικήνα των νεωτέρων γραμμάτων μας. Γι’ αυτό, αποφάσισε την ανέγερση ανδριάντα του στον χώρο που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Ιδρύματος. Στις 28 Φεβρουαρίου 2007, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Γαλάτεια Σαράντη και τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
 
   
 
Ακολουθώντας πιστά και επιτελώντας στο ακέραιο, επί ήδη μισό αιώνα, τα οριζόμενα από τη συστατική του πράξη, το Ίδρυμα [73], με τη μουσειακή του υπόσταση, ανοικτό στο κοινό όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, με τη Βιβλιοθήκη και το Αρχείο του προσπελάσιμα στους ειδικούς ερευνητές, με τα δημοσιεύματα που εκδίδει και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, είναι προφανές ότι συμβάλλει –όχι μόνον τυπικά αλλά και ουσιαστικά, όχι μόνον επετειακά αλλά και σε καθημερινή βάση– στην έρευνα και τη διάδοση του παλαμικού έργου και στην προβολή της εν γένει πνευματικής προσφοράς του εθνικού μας ποιητή.
 
   

 

Αρχική Σελίδα | Μουσείο | Ιστορικά Στοιχεία Βιβλιοθήκη-Αρχείο | Δραστηριότητες | Ανακοινώσεις | Αναρτήσεις | Επικοινωνία
Copyright © 2015  Ίδρυμα Κωστή Παλαμά

Design:
Malvasia Electronics - Thanasis Manesis